Predstavljanje izdanja u povodu Dana hrvatske zastave 5. lipnja, Kula nad Kamenitim vratima, 8. lipnja 2022.

Predstavljanje izdanja povodom Dana hrvatske zastave 2022.

U Kuli nad Kamenitim vratima, sjedištu Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ (DBHZ) u tradicionalnom terminu zmajskih domjenaka srijedom, 8. lipnja 2022. godine u 19 sati, a u povodu Dana hrvatske zastave 5. lipnja, održano je predstavljanje više izdanja tematski vezanih za taj datum.

Naime, prije četiri godine DBHZ zajedno s još tri nacionalne institucije koje se bave istraživanjem i očuvanjem nacionalne simboličke baštine, svaka na svoj način: Hrvatski povijesni muzej (HPM), Hrvatski institut za povijest (HIP) te Hrvatsko grboslovno i zastavoslovno društvo (HGZD), proglasila je 5. lipnja Danom hrvatske zastave u spomen na taj dan 1848. godine kada je prilikom svečanosti ustoličenja banu Josipu Jelačiću uručena njegova instalacijska banska zastava, kao prva službeno uporabljena hrvatska trobojnica. U spomen na taj događaj četiri su institucije zajednički objavile „Spomenicu 170. obljetnice hrvatske državne zastave 5. lipnja 1848. – 5. lipnja 2018.” O Spomenici vidi više ovdje.

Druge dvije publikacije koje su predstavljene istom prilikom tematski se nadovezuju. Radi se o dva izdanja monografije dr. sc. Marija Jareba, Zmaja Jurjevgradskog od Tribunja, jedna na hrvatskom, a druga na engleskom jeziku, naslovljene Od šahovnice do trobojnice: Razvoj i uporaba hrvatskoga grba i zastave kroz stoljeća odnosno From Checkerboard to Tricolor: Development and Use of the Croatian Coat of Arms and Flag Throughout the Centuries. Oba izdanja u sunakladništvu objavljuju Hrvatski svjetski kongres i HIP. Svaka od njih na 144 stranice na sažet, ali znanstveno utemeljen način, iznosi povijest hrvatskoga grba i zastave. O ovim monografijama vidi više ovdje.

Predstavljanje izdanja povodom Dana hrvatske zastave 2022.

Na predstavljanju ovih izdanja u Kuli nad Kamenitim vratima predstavljači su bili dr. sc. Mario Jareb, Matea Brstilo Rešetar, dr. sc. Željko Heimer i dr. sc. Gordan Ravančić, sadašnji ravnatelj HIP-a. Dr. Jareb ukazao je okupljanima na postupke i događanja koja su slijedila nakon Proglasa 2018. godine i nastojanja da se Dan hrvatske zastave uvrsti u službeni državni kalendar spomendana. Ravnateljica HPM-a Brstilo Rešetar govorila je o naporima za očuvanje Jelačićeve zastave i druge njegove ostavštine, pročitavši i odlomke iz njegovog testamenta, odnosno oporuke iz 1857. godine. Dr. Ravančić istaknuo je detalje o izradi Spomenice, koja je slijedom okolnosti objavljena gotovo četiri godine nakon svečane akademije, pri čemu su nemalu ulogu imali potresi i pandemija, kao i o suradnji s Hrvatskim svjetskim kongresom u objavljivanju Jarebove monografije. Pukovnik Heimer naglasio je da je osobito važno da su oba izdanja dostupna i na engleskom jeziku, koje nudi činjenice o povijesti hrvatskih nacionalnih simbola mnogobrojnoj hrvatskoj dijaspori u svijetu pa i onima iz treće ili četvrte generacije koji više ne govore hrvatski jezik, ali su zadržali svoju nacionalnu svijest te im ove knjige mogu pomoći u tom osvješćivanju. S druge strane, ova izdanja međunarodnoj stručnoj zajednici zapravo po prvi puta predstavlja objedinjeni pogled na povijest ovih simbola lišen ideoloških okvira 19. i 20. stoljeća.

Na kraju treba spomenuti da su organizatori ovog događaja osim predstavljanja knjiga upriličila i malu izložbu povijesnih hrvatskih zastava iz zbirki dr. Jareba i dr. Heimera, čime je i na vizualno jasan način prikazan kontinuitet hrvatske trobojnice od Jelačićevog doba kroz ideološke mijene 20. stoljeća pa do Domovinskog rata i današnjice.