Posjet nizozemskim veksilolozima

Rotterdam Flag Parade

Rotterdam Flag Parade

Predsjednik HGZD-a posjetio je 24. listopada 2006. godine nizozemsku tvornicu zastava Shipmate (www.shipmate.nl) u Vlaardingenu kraj Rotterdama, koja ne samo da je jedna od najvećih europskih proizvođača zastava, nego djeluje i kao okupljalište nizozemskih veksilologa.

Dočekao ga je g. Gerard van der Vaart, informatičar Shipmatea i urednik web stranica the Flagchart (www.flagchart.nl) koje vjerojatno najažurnije prikazuju važeće nacionalne i druge zastave svijeta. Kompanija Shipmate već godinama izdaje ažurne postere zastava svijeta koje autorizira i kod nas poznati Whitney Smith. G. Heimer susreo se i s upravnim direktorom kompanije Shipmate, Martinom Thumerom, koji je jedan od glavnih inicijatora veksiloloških akcija u Nizozemskoj, osobito Muzeja zastava u osnivanju u Rotterdamu. Kao dio akcija u osnivanju Muzeja u Rotterdamu je podignuto preko 150 zastavnih jarbola u tzv. “Paradi zastava”, na kojima su istaknute zastave svih etničkih grupa koje se nalaze u tom lučkom gradu, a koje se povremeno zamjenjuju i prigodnim isticanjem drugih zastava.

Jos Poels i Željko Heimer

Jos Poels i Željko Heimer

Dva dana kasnije, g. Heimer je posjetio g. Josa Poelsa u Droetinchemu na istoku Nizozemske, veksilologa koji je kod nas u medijima poznat kao kreator suvremene zastave Bosne i Hercegovine. G. Poels sa smješkom “izdržava takve optužbe” i objašnjava da je njegova uloga u tome bila neznatna, tek u preciznom definiranju nijansi boja i izradi precizne tehničke dokumentacije za likovno rješenje koje je Ured visokog predstavnika već bio izabrao. G. Poels se bavi sakupljanjem legislative u vezi s nacionalnim i subnacionalnim zastavama o čemu ima pozamašnu biblioteku, koju rado ustupa na korištenje kolegama veksilolozima, i u kojoj je Željko proveo jedno ugodno i korisno popodne. G. Poels je urednik dvomjesečnika Vexilla Nostra kojeg izdaje Nizozemsko udruženje za zastavoslovlje (Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde, NVvV)