Počasno članstvo i zlatna medalja Tedu Kayeu

Tijekom 29. međunarodnog veksilološkog kongresa (ICV) u Ljubljani 11.-15, srpnja 2022. godine, pred pedesetak veksilologa iz cijelog svijeta predsjednik HGZD-a Željko Heimer uručio je zlatnu medalju i počasno članstvo HGZD-a Edwardu B. (Tedu) Kayeu. Za tu je priliku zastavu HGZD-a nosio je dr. Jovan Jonovski, koji je član HGZD-a od njegovo osnutka 2006. godine.

HGZD je ustanovio medalje za zasluge 2021. godine u povodu obilježavanja svoje 15. obljetnice osnivanja, a ovom je prilikom dodijeljena i uručena prva takva zlatna medalja te ujedno i počasno članstvo u Društvu. Zlatna medalja dodjeljuje se u znak priznanja za dugogodišnje zasluge i doprinose u ostvarivanju ciljeva HGZD-a. Počasnim članom može postati osoba koja je osobnim radom i zalaganjem osobito pridonijela ostvarivanju ciljeva Društva.

Edward B. Kaye, znan među veksilolozima kao Ted Kaye ljubazno je i strpljivo radio lekturu engleskog teksta našeg časopisa Grb i zastava (GiZ) punih deset godina, odnosno za dvadeset brojeva, tj. od broja GiZ 11 od svibnja 2012. do broja GiZ 30 od studenog 2021. godine. Ted je surađivao i na engleskom prijevodu niza drugih izdanja HGZD-a u tom periodu.

Ted Kaye član je Sjevernoameričkog veksilološkog društva (NAVA) od 1985. i sudjelovao je u organizaciji 10 godišnjih skupova NAVA-e, uključijući 12. ICV u San Franciscu (1987.) i 24. ICV u Washingtonu, D. C. (2011.) Kao financijski direktor u jednom tehnološkom poduzeću u Portlandu, Oregon, bio je blagajnik NAVA-e 2001. – 2012., a od 2017. je njezin tajnik. Objavljivao je radove u američkim i britanskim veksilološkim časopisima. Bio je urednik američkog veksilološkog časopisa Raven od 1996. do 2012. godine, uključujući i posebne tematske brojeve o američkim gradskim zastavama, kanadskim gradskim zastavama, američkim indijanskim zastavama te ruskim regionalnim zastavama. Jedan je od utemeljitelja Portlandskog zastavnog društva (PFA) od 1994. godine, a od 2011. urednik je dvomjesečnika PFA Vexilloid Tabloid (izlazi od 1999. godine). Urednik je nekoliko monografija i zbornika, često pomažući svojim kolegama kojima engleski nije materinji (tako je uredio i dijelove Heimerovog doktorskog rada kao monografiju i kao zasebnu knjigu). Vjerojatno je najpoznatiji po knjižici “Good” Flag, “Bad” Flag (NAVA, 2006, 2. izd. 2020) koja je prevedena na sedam jezika i široko prihvaćena kao vodič za učinkoviti dizajn zastava. Često je savjetnik u aktivnostima redizajna gradskih, državnih i nacionalnih zastava i rado daje intervjue medijima na temu zastava.

Ovo priznanje sastoji se od povelje s upisanim zaslugama za koje je dodijeljena te pozlaćene medalje promjera 25 mm izrađene od lijevane legure sa stiliziranim grbom HGZD-a prikazanim u 2-D reljefu površinski obrađenim, ovješena na trobojnicu dimenzija 13×40 mm, na poleđini koje se nalazi igla sigurnosnica. Na poleđini je kružno ugraviran natpis “Hrvatsko grboslovno i zastavoslovno društvo” te u sredini u dva reda godine osnivanja Društva i ustanovljenja medalje te sjedište “2006. – 2021./Zagreb”. Počasni članovi oslobođeni su trajno obveze plaćanja članarine.