26. tribina HGZD-a, 12.10.2018. – William Belanich: »Zastave saveznih država SAD-a u američkom društvu«

26. tribina HGZD-a – William Belanich, 12.10.2018.

Hrvatsko grboslovno i zastavoslovno društvo održalo je svoju 26. tribinu, u petak, 12. listopada 2018., obilježavajući Svjetski veksilološki dan, koji se slavi 1. listopada, u Knjižnici i čitaonici „Bogdan Ogrizović“, Preradovićeva 5, Zagreb, na kojoj je William Belanich (Dayton, Ohio, SAD) održao predavanje na engleskom jeziku s naslovom »Zastave saveznih država SAD-a u američkom društvu«.

Sjedinjene Američke Države i njihov položaj u svijetu učinili su njihovu nacionalnu zastavu dobro poznatu i lako raspoznatljivu svuda. Dobro je poznato i da svaka zvjezdica u zastavi SAD-a predstavlja po jednu od 50 država, no zastave pojedinih saveznih država možda i nisu tako dobro poznate. William Bellanich govorit nam je o zastavama pojedinih američkih država i njihovom mjestu u američkoj kulturi, uz poseban naglasak na zastavu svoje države rođenja – Države Ohaja.

26. tribina HGZD-a – William Belanich, 12.10.2018

William Belanich, M.A., B.A., član je Sjevernoameričkog veksilološkog društva (NAVA), i nekadašnji tajnik Veksilološkog društva Great Waters (GWAV, regija Srednjeg Zapada). Zastave ga zanimaju od djetinstva, a osim što ih proučava i kolekcionar je.
Belanich je prvostupnik političkih znanosti i španjolskog na Sveučilištu u Daytonu, Ohio. Magistar je političkih znanosti sa specijalizacijom na međunarodne odnose na Sveučilištu u Cincinnatiju, Ohio. Studij španjolskog nastavio je na Centro Linguistico Conversa u Santa Ani, Costa Rica. Predavao je političke znanosti na Sinclair Community College u Daytonu predmete Američka savezna uprava, Uprava Ohaja, Političke ideologije, Komparativna politika, Političko nasilje i Međunarodni odnosi. U svoje radu proputova je niz europskih zemalja, kao i Indiju, Senegal, Ganu, Novi Zeland, Meksiko i Kanadu. Gospodin Belanich je rodom iz Ohaja i većinu života proveo je u njegovo jugoistočnom dijelu u okolici Daytona i Cincinnatija.