Prikaz knjige “Grb i zastava RH” u “Hrvatskom vojniku”

»Hrvatski vojnik« br. 207 (2008.)

»Hrvatski vojnik« br. 207 (2008.)

U časopisu Ministarstva obrane “Hrvatski vojnik”, br. 207 od 26. rujna 2008. objavljen je članak Domagoja Vlahovića o knjizi Željka Heimera “Grb i zastava Republike Hrvatske”, Leykam International, Zagreb, 2008.


Domagoj VLAHOVIĆ
Nova knjiga Željka Heimera, satnika OSRH-a i priznatog veksilologa

Grb i zastava Republike Hrvatske

Satnik Heimer spojio je veksilologiju i heraldiku i uspješno ostvario svoj cilj: omogućiti svima koji izrađuju i upotrebljavaju grb i zastavu RH da dobiju najširu moguću podlogu za kvalitetnu izradu i primjereno isticanje tih nacionalnih simbola…
Što se tiče grba, Heimer je definirao njegovu konstrukciju i bojenje. Zastavi je posvećeno čak šest poglavlja: njezina konstrukcija, boje, izrada, oprema, uporaba, te uporaba na brodovima. Dodana su i poglavlja "Zastava i lenta predsjednika RH" i "Grbovi i zastave županija, gradova i općina u RH". U prilogu se nalaze izvaci iz važnijih povijesnih i današnjih zakonskih tekstova te popis zakonskih akata koji uređuju pitanja grbova i zastava u RH. Ne zaboravimo CD, koji sadrži vektorske crteže grba i zastave u različitim formatima zapisa i za različite načine tiska

Što se tiče grba, Heimer je definirao njegovu konstrukciju i bojenje. Zastavi je posvećeno čak šest poglavlja: njezina konstrukcija, boje, izrada, oprema, uporaba, te uporaba na brodovima. Dodana su i poglavlja “Zastava i lenta predsjednika RH” i “Grbovi i zastave županija, gradova i općina u RH”. U prilogu se nalaze izvaci iz važnijih povijesnih i današnjih zakonskih tekstova te popis zakonskih akata koji uređuju pitanja grbova i zastava u RH. Ne zaboravimo CD, koji sadrži vektorske crteže grba i zastave u različitim formatima zapisa i za različite načine tiska

Hrvatski časnik Željko Heimer još je početkom 2005. godine predstavljen u našem časopisu. Tada je po činu bio natporučnik, a povod tadašnjem razgovoru bila je izložba pod nazivom “Norveške zastave”, kojoj je taj veksilolog bio autor. Podsjetimo, veksilologija je pomoćna povijesna znanost koja se bavi proučavanjem zastava, a Heimer je jedan od svjetski prepoznatljivijih stručnjaka koji se bave tom disciplinom. Prilikom intervjua, Heimer je izjavio i ovo: “Na ovom našem prostoru, grbovi su gotovo redovito sastavni dio grafičkog rješenja zastave ili su barem poslužili kao osnova dizajna i stoga nije moguće te zastave proučavati odvojeno od pripadajućih grbova.” U skladu s tim razmišljanjem, u svojoj knjizi “Grb i zastava Republike Hrvatske” Heimer je spojio veksilologiju i heraldiku i uspješno ostvario svoj cilj: omogućiti svima koji izrađuju i upotrebljavaju grb i zastavu RH da dobiju najširu moguću podlogu za kvalitetnu izradu i primjereno isticanje tih nacionalnih simbola. Smatrao je da naš Ustav pitanje grba i zastave rješava vrlo općenito, a zakon, iako ih opisuje vrlo detaljno, “nije ni približno jednoznačan i jasan da bi samo na osnovi teksta omogućio nesporan crtež”. Doduše, uz zakon su objavljeni i crteži, ali su oni u pravilu malih dimenzija i loše kvalitete.
Za vizualne tipove, opis knjige ćemo početi sljedećim detaljima: djelo je odlično opremljeno, na 200 stranica, s pripadajućim CD-om. No, od izgleda je mnogo važniji sadržaj: hrvatski stručnjak je naše najvažnije nacionalne simbole razložio do najsitnijih pojedinosti. Štoviše, u početku je tematiku približio i laicima, objasnivši što su heraldika i veksilologija, a nastavio s kratkim povijesnim pregledom i postojećim zakonskim odredbama. Što se tiče samog grba, Heimer je definirao njegovu konstrukciju i bojenje. Zastavi je posvećeno čak šest poglavlja: njezina konstrukcija, boje, izrada, oprema, uporaba, te uporaba na brodovima. Dodana su i poglavlja “Zastava i lenta predsjednika RH” i “Grbovi i zastave županija, gradova i općina u RH”. U prilogu se nalaze izvaci iz važnijih povijesnih i današnjih zakonskih tekstova te popis zakonskih akata koji uređuju pitanja grbova i zastava u RH. Ne zaboravimo CD, koji sadrži vektorske crteže grba i zastave u različitim formatima zapisa i za različite načine tiska.
Iako je riječ o zaista stručnom djelu, “Grb i zastava RH” sigurno će biti zanimljivi i širem krugu čitatelja, a ponajprije onima koji se često služe našim nacionalnim simbolima. Podsjetimo, većina naših vojnika ima ih na svojim odorama i kapama, u svojim uredima, vojarnama i postrojenjima… Vrlo je vjerojatno da ćete pronaći mnoštvo različitih varijanti – Željko Heimer na to pokušava staviti točku.
Da djelo našeg svestranog satnika ima priličnu težinu, dokazuju i povoljne recenzije u stručnim krugovima. Dubravka Peić Čaldarević, stručnjakinja za heraldiku Hrvatskoga povijesnog muzeja, za knjigu je imala samo najljepše riječi, okarakteriziravši je kao “kvalitetnu, multidisciplinarnu i višestruko društveno i kulturno značajnu”.
Ipak, najveći kompliment za Heimera stigao je od najvišega hrvatskog državnog tijela. Na svečanoj sjednici 30. svibnja, povodom Dana Hrvatskog sabora, knjiga u izdavaštvu Leykam International doživjela je i službeno predstavljanje. Hrvatski satnik je napisao prvu knjigu koja je ikad službeno predstavljena u Saboru, a imao je čast i da se službeno obrati našim zastupnicima, baš kao i urednik knjige prof. dr. sc. Neven Budak.


Preuzeto sa Hrvatski vojnik, br. 207, 26. rujna 2008.