U Rijeci predstavljena “Grboslovna baština cresko-lošinjskog otočja” Ćus Rukonić

Ćus Rukonić: Grboslovna baština cresko-lošinjsko otočja, Creski muzej, Cres, 2023.

Nakon predstavljanja u Cresu i Malom Lošinju prošlog mjeseca, u Rijeci je 6. srpnja 2023. predstavljenja monografija Jasminke Ćus Rukonić “Grboslovna baština cresko-lošinjskog otočja”. Predstavljanje je održano u prekrasnoj Mramornoj dvorani tzv. Guvernerove palače, odnosno Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Na lijepo posjećenom događanju knjigu su predstavili ravnateljica Ceskog muzeja Jelena Dunato, predsjednik HGZD-a dr. Željko Heimer te sama autorica.

Na 248 stranica, u 17 poglavlja i 1008 kataloških jedinica Ćus Rukonić je obradila grbove država koje su upravljale arhipelagom, od Mletačke Republike do suvremene Hrvatske, potom pokrajinske grbove i one pojedinih mjesta i komuna, zatim grbove vladara i drugih dužnosnika, otočnih obitelji i crkvenih dostojanstvenika, redova i bratovština, vjerske simbole te znakove raznih zanata, obrta i udruga.

Uvodno se okupljenima obratila Jelena Dunato, urednica izdanja i ravnateljica Creskog muzeja koji je nakladnik ovog, kako je rekla, “magnum opusa muzejske savjetnice Jasminke Ćus-Rukonić”. Podsjetila je na njezinu bogatu bibliografiju, samo iz područja heraldike, te zaključila kako je došlo vrijeme da se “sva ta istraživanja objedine u jednoj publikaciji nadopunjenoj novim saznanjima, fotografijama i ilustracijama, u želji da se stručnim krugovima predstavi jedno zaokruženo istraživanje, a široj javnosti ukaže na ovaj izuzetno važan baštinski dio kako se on naglim turističkim razvojem iz pukog neznanja ne bi devastirao”.

Dr. Heimer, koji je bio i recenzent ove monografije pročitao je dijelove iz svoje recenzije i naglasio značaj kojeg ovakva monografija ima za hrvatsku heraldičku baštinu te na izuzetna metodološka i terminološka dostignuća, koja će postati primjer dobre prakse za sve istraživače koji se bave našom regionalnom heraldičkom baštinom Ukazao je i na neke specifičnosti koje cresko-lošinjsku heraldiku čine drugačijom i stoga još zanimljivijom – s jedne strane otočka izoliranost od kontinenta, a s druge strane ta ista otočka otvorenost trgovačkim putevima, čini da se na otočju bilježe grbovi pod utjecajem venetske, rimske, pijemontske, lombardske, španjolske, austrijske, ali i lokalne otočne te istočnojadranske odnosno hrvatsko-ugarske heraldike. Naglasio je da je autorica ovim djelom prikupila i predstavila cjelovitu sliku cresko-lošinjske heraldičke baštine te time zaokružuje svoj više od tridesetogodišnji rad na tim temama, koje je u tom periodu vrlo detaljno upoznala – ne samo iz ranije objavljenih knjiga i periodike, ne samo iz dokumenata u arhivima, već i neumornim terenskim radom, istraživanja pojedinih grbova na najudaljenijim kucima Cresa i Lošinja. Treba naglasiti i da je velika većina fotografija grbova in-situ autorica sama slikala ili su to učinili njezini suradnici pod njezinim vodstvom te tako predstavljaju autentični dokaz o heraldičkoj baštini tamo gdje je izvorno nastala. S druge strane, to pokazuje da je autorica morala osobno propješačiti i ostaviti svoj stopu ispred doslovno svakog grba predstavljenog u ovoj monografiji.

Na koncu je autorica uz kratku prezentaciju predstavila prema njezinom izboru nekoliko najzanimljivijih grbova, koji se na ovaj ili onaj način ističu između više tisuću zabilježenih primjera.


HRT Vijesti iz kulture, 6. srpnja 2023. objavile su prilog o predstavljanju knjige:


Naslov: Grboslovna baština cresko-lošinjskog otočja
[in English] Heraldic Heritage of the Cres and Lošinj Islands
Autor: Jasminka Ćus Rukonić
Mjesto : izdavač, godina: Cres : Creski muzej, 2023.
ISBN: 978-953-8287-08-4
Stranica: 250
Dimenzije: 28 cm
Uvez: tvrdi
Cijena: 30 €
Narudžbe: https://creskimuzej.com/publikacije/