Predavanje Mate Božić, Split, 07.06.2018.

Predavanje Mate Božić, Split, 07.06.2018.

Hrvatski plemićki zbor – splitski ogranak i Udruga studenata povijesti “Toma Arhiđakon” – ISHA Split povodom Dana hrvatske diplomacije (7. lipnja) organizirale su predavanje o nastanku, uporabi i simbolici najstarijih hrvatskih zemaljskih grbova (Mate Božić) uz uvodno predstavljanje djelovanja Hrvatskog plemićkog zbora (predsjednik splitskog ogranka – Nikša pl. Kuščić). Predavanje i predstavljanje održano je u prostorijama Filozofskog fakulteta u neposrednoj blizini Peristila Dioklecijanove palače u Splitu.

Predavanje o najstarijim hrvatskim zemaljskim grbovima se temeljilo na studiji nastaloj u koautorstvu M. Božića i Stjepana Ćosića “Nastanak hrvatskih grbova: Podrijetlo, povijest i simbolika od 13. do 16. stoljeća”, koja je objavljena krajem 2017. u kulturnom magazinu “Gordogan”. Tematika navedene studije je početkom 2018. godine prezentirana zagrebačkoj publici u okviru promocije novog broja časopisa Gordogan (br. 35-36), a 9. svibnja 2018. predstavljena je i u Splitu kao dio programa “Kliofesta” – godišnje manifestacije posvećene popularizaciji povijesne znanosti i srodnih struka.

Hrvatski plemićki zbor (Collegium Nobilium Croaticum) je udruga potomaka hrvatskog plemstva koja je osnovana 1995. godine, a jedan od utemeljitelja i prvi predsjednik HPZ-a je bio poznati znanstvenik Nikola pl. Cindro. Zbor ima sjedište u Zagrebu, dok pojedini ogranci djeluju u Splitu, Zadru, Osijeku, Opatiji te u inozemstvu. Nikša pl. Kuščić, kao predsjednik splitskog ogranka, ukratko je predstavio djelovanje, ciljeve i aktivnosti Zbora od osnutka do danas, uključujući i novi broj „Glasnika“ HPZ-a koji je objavljen 2018. godine te predstavlja svojevrsnu „kroniku plemstva“ u Hrvatskoj.

Okupljena publika pokazala je osobiti interes za razna pitanja vezana uz HPZ, poput aktualnog broja članstva, obitelji koje Zbor okuplja, načina financiranja, povezanosti sa inozemnim udrugama plemstva u okviru europske udruge plemstva (CILANE) uključujući i u javnosti istaknute kontroverzne teme kao što je problematika viške obitelji Dojmi de Lupis, čiji su članovi (koji trenutno žive u Velikoj Britaniji) samovoljno uz svoje izvorno prezime „priskrbili“ i nazive „Zrinskih“, „Šubića“ te „Frankopana“… Gospodin Kuščić je pritom istaknuo kako su članovi te obitelji zbog tog slučaja lažnog predstavljanja već  odavno razotkriveni i izbačeni iz Hrvatskog plemićkog zbora.

Uslijedilo je predavanje o nastanku, uporabi i simbolici najstarijih hrvatskih zemaljskih grbova Mate Božića, koji je kao koautor studije „Nastanak hrvatskih grbova“, uz prof. dr. sc. Stjepana Ćosića,  istaknuo kako rezultati spomenute studije predstavljaju konačno „zaokruživanje“ prvog cjelovitog koncepta heraldičkog razvoja najstarijih hrvatskih zemaljskih znamenja. U okviru predavanja publika je imala priliku čuti detaljne odgovore na često postavljana, ali nikada do sada na sustavan način odgovorena pitanja o simbolici i povijesnoj pozadini nastanka hrvatskog šahiranog grba, „prvenstvu“ crvenog/srebrnog početnog polja, značenju „leopardovih“ (zapravo lavljih) glava na grbu Dalmacije, iznenadnoj pojavi kune na grbu Kraljevine Slavonije krajem 15. stoljeća te srednjovjekovnim hrvatsko-dalmatinskim heraldičkim korijenima pojave ruke s mačem (ili sabljom) kao jednog od novovjekovnih znamenja, danas općepoznatog kao „bosanski grb“. Naposljetku je najavljena priprema posebne monografije, također u koautorstvu M. Božića i S. Ćosića, o nastanku hrvatskih zemaljskih grbova od sredine 13. pa sve do kraja 16. stoljeća, uključujući i grb „Ilirije“.

Predavanje Mate Božić, Split, 07.06.2018.

Predavanje Mate Božić, Split, 07.06.2018.