Postkongresni veksilološki skup – Rijeka 2022.

Na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci (UFRI) u suradnji s Hrvatskim grboslovnim i zastavoslovnim društvom (HGZD) održan je 18. srpnja 2022. godine Postkongresni veksilološki skup – Rijeka 2022, kao popratni događaj 29. međunarodnog veksilološkog kongresa koji je prethodni tjedan održan u Ljubljani u organizaciji slovenskog veksilološkog i heraldičkog društva „Heraldica slovenica“. Međunarodni veksilološki kongresi održavaju se svake druge godine pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije veksiloloških udruga (FIAV), predsjednikom koje je na prethodnom Kongresu u San Antoniju, Teksas, SAD, 2019. izabran predsjednik HGZD-a pukovnik dr. sc. Željko Heimer te je u Ljubljani ponovno izabran za sljedeći dvogodišnji mandat.
Mnogi delegati s ljubljanskog kongresa nastavili su veksilološko druženje na ovom riječkom jednodnevnom događanju, na kojem je sudjelovalo gotovo dvadeset inozemnih sudionika uz nekoliko domaćih stručnjaka. Skupu se uvodno obratio prodekan Učiteljskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Marinko Lazzarich koji je sudionicima zaželio uspješan rad, a skup je potom moderirao tajnik Fakulteta Željko Ševerdija, koji je i član HGZD-a. Održana su tri stručna predavanja kojima su predstavljene teme značajne za hrvatsku zastavoslovnu baštinu, kako onu stariju tako i onu suvremenu. Prof. dr. sc. Željko Bartulović s Katedre za pravnu povijest Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci održao je predavanje o državno-pravnoj povijesti Rijeke. Marin Sabolović, ravnatelj muzejskog postava Domovinskog rata galerije Spomen područja „Barutana 1991.“ iz Bjelovara predstavio je zastave postrojbi iz Domovinskog rata, koristeći se primjerima zastava iz zbirke postava postrojbi specijalne policije, Zbora narodne garde i Hrvatske vojske uglavnom s bjelovarskog područja koje su nastale u prvoj polovici devedesetih godina 20. stoljeća. Potom je predsjednik HGZD-a dr. sc. Željko Heimer održao predavanje o razvoju pomorskih zastava na istočnom Jadranu, u kojem je predstavio razne vrste civilnih i vojnih pomorskih zastava koje su se rabile od kasnog srednjeg vijeka do današnjih dana na hrvatskom priobalju.
U pauzi između predavanja, sudionici su mogli razgledati i prokomentirati dvadesetak zastava koje su bile izložene u predavaonici, počevši od suvremenih zastava Sveučilišta i Grada Rijeke, Hrvatske ratne mornarice i Lučke kapetanije, preko zastava događanja kao što je Hrvatsko predsjedanje EU 2020. i Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020. do nekih povijesnih zastava, kao i zastava HGZD-a i FIAV-a.
Na skupu su uz prodekane i profesore pojedinih fakulteta Sveučilišta u Rijeci, sudjelovali i još dvojica dužnosnika FIAV-a – glavni tajnik Bruce Berry iz Južne Afrike i glavni kongresni tajnik Graham Bartram iz Velike Britanije, predsjednici i članovi Češkog veksilološkog društva, Australskog društva za istraživanje zastava, Sjevernoameričkog veksilološkog društva, Irskog restauratorsko-konzervatorskog instituta, Bugarskog heraldičko-veksilološkog društva, Njemačkog zastavoslovnog društva te Belgijskog središta za istraživanje zastava.
Tijekom skupa predsjednik HGZD-a je u znak zahvale za pomoć u organizaciji skupa dodijelilo srebrnu medalju HGZD-a tajniku Fakulteta Željku Ševerdiji. HGZD je ustanovio medalje za zasluge prošle godine u povodu svoje 15. obljetnice, a ovo je prva takva dodijeljena srebrna medalja.