O zastavama nogometnih klubova na konferenciji u Rijeci 8. rujna 2023.

Predsjednik HGZD Željko Heimer i Željko Ševerdija, član HGZD iz Rijeke održali su izlaganje o zastavama i obilježjima nogometnih klubova s područja Hrvatske koji su učestvovali u najvišem rangu klupskih državnih natjecanja (tj. u najvišoj ligi), u Rijeci 8. rujna 2023. godine na konferenciji “Dan nogometa kroz pravnu, povijesnu i diplomatsku perspektivu”.

Skup se održao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, pred brojnim uzvanicima iz svijeta nogometa, sporta, lokalne i državne vlasti, klubova i Hrvatskog nogometnog saveza.

Događaju su podršku dali Hrvatski nogometni savez i gotovo svi prvoligaši, ali i UEFA i FIFA, te privatni kolekcionari iz Rijeke poput Zvonimira Krpana koji je Pravnom fakultetu omogućio korištenje nekoliko hrvatskih povijesnih dresova.

Skupom se obilježilo nekoliko važnih nogometnih obljetnica: 150 godina od prve nogometne utakmice odigrane na području Hrvatske između inžinjera i radnika tvrtke Torpedo, 120 godina od prve utakmice odigrane na stadionu Kantrida između sušačke Viktorije i zagrebačkog Građanskog, 100 godina od prve utakmice odigrane na stadionu Krimeja između Orijenta i zagrebačkog HAŠK-a i 25 godina od povijesne bronce hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Uvodno je prof. dr. Željko Bartulović predstavio pravno-povijesni konteksta nogometa u Rijeci i Hrvatskoj, navodeći bitne događaje za razvoj nogometa na našim prostorima, poput prve utakmice, prve lopte, prvog nogometnog kluba i mnogih drugih povijesnih jubileja, nakon čega su doc. dr. Željko Heimer te dipl. iur. Željko Ševerdija iz Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva su održali zanimljivo predavanje na temu zastava, grbova i obilježja nogometnih klubova u Hrvatskoj, pri čemu smo saznali kako su hrvatski klubovi kroz povijest mijenjali svoje vizualne identitete uslijed povijesnih i političkih previranja ili vlastitih ideoloških uvjerenja. Za sam kraj prvog dijela, glavni tajnik HNS-a dipl. iur. Vladimir Iveta objasnio je model klubova sljednika, koristeći različite primjere Istre 1961, Marsonie, Varaždina i Gorice, klubova koji su kroz povijest mijenjali svoj pravni oblik i identitet.

U drugom dijelu predavanja izv. prof. Vanja Smokvina, spiritus movens ovog skupa, s riječkog Pravnog fakulteta održao je predavanje na temu Arbitražnog suda za sport (CAS), a onda su slijedile analiza pravnog i povijesnog konteksta postojanja GNK Zagreb i HNK Rijeka prof. Siniše Petrovića i dipl. iur. Petra Ceronje s Pravnog fakulteta u Zagrebu, izv. prof. Marinko Lazzarich s Učiteljskog fakulteta u Rijeci.

Na kraju je održan okrugli stol na temu 25 godina od bronce u Francuskoj, kojem su prisustvovali bivši predsjednik HNS-a Branko Mikša, bivši izvršni direktor HNS-a Duško Grabovac te trojica vatrenih – Dario Šimić, Mario Stanić i Goran Vlaović, uz moderiranje sportskog novinara Roberta Matteonija te izv. prof. Vanje Smokvine.

Dan nogometa u Rijeci završio je zajedničkim praćenjem uživo kvalifikacijske utakmice hrvatske reprezentacije s Latvijom na stadionu na Rijeci, koju je Hrvatska pobijedila sa sjajnih 5:0.