Katalog Zbirke zastava i signalnih zastava Hrvatskog pomorskog muzeja Split

Zastave s krme, jarbola i prove, HPM Split, 2003.

Katalog Zastave s krme, jarbola i prove obrađuje Zbirku zastava i signalnih zastava koja je po broju artefakata jedna od brojnijih u fundusu Hrvatskoga pomorskog muzeja Split, točnije broji 298 predmeta koji su najvećim dijelom naslijeđeni od pomorskih muzeja koji su u Splitu djelovali od sredine 20-ih do početka 90-ih godina 20-og stoljeća, te od manjeg broja predmeta darovanih Muzeju.

Katalog je podijeljen u devet poglavlja u kojima se obrađuju teme od razvoja i upotrebe zastava kroz povijest, kratkog pojmovnika, zastava na brodovima, pomorskog ceremonijala, zastava koje su se vijorile na brodovima na istočnojadranskoj obali obuhvaćajući razdoblje od Dubrovačke Republike, Mletačke Republike, francuske uprave u Dalmaciji, austrijske uprave u Dalmaciji, Države SHS i Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske, područja Istočnog Jadrana u Drugom svjetskom ratu, ratne zastave mornarice NOVJ 1942. – 1945. g., Federativne Narodne Republike Jugoslavije, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije do zastava Republike Hrvatske; signalne zastave i zastavni signali, zastave Društava i pomorskih kompanija, zastave stranih država i radionice signalnih zastava Hrvatskoga pomorskog muzeja Split.

U katalogu su, pod navedenim poglavljima obrađene zastave iz fundusa Muzeja koje najvećim dijelom pripadaju prvoj i drugoj polovici 20. st., a najstariji je predmet iz Zbirke tabla s pomorskim kartama koja se datira u 1798. g., a na kojoj su prikazane sve pomorske zastave koje su se isticale na brodovima u sva četiri dijela svijeta. Neizmjernu važnost Zbirci daju sačuvani dijelovi zastavnih kopalja s talijanske oklopnjače Palestro i s talijanskog zapovjednog broda Re d’Italia iz slavne Viške bitke 1866. g. Posebno mjesto zauzimaju zastave iz razdoblja Austrijskog Carstva i Austro-Ugarske Monarhije, te sačuvane zastave koristile su se od druge polovice 18. st. do kraja Prvoga svjetskog rata. Riječ je o ratnoj zastavi mornarice Austrijskog Carstva / Austro-Ugarske, zastavi trgovačke mornarice Austro-Ugarske i o jednoj austrijskoj zastavi datiranoj u 19. st., kojoj predstoji heraldičko istraživanje jer se razlikuje od svih drugih austrijskih standardiziranih zastava i ne može se u potpunosti smjestiti ni pod jednu povijesnu austrijsku zastavu. Iz razdoblja Države SHS Zbirci pripada zastava koja se nalazila na brodu Rudolf istaknuta 1918. godine. Iz razdoblja Kraljevine Jugoslavije u fundusu Muzeja čuva se ratna zastava Kraljevine Jugoslavije koja se 1935. g. nalazila na podmornici Nebojša. Iz razdoblja partizanskog rata na moru 1941. – 1945. g. Muzej, jedini u Hrvatskoj, posjeduje dvije zastave s partizanskih brodova iz Makarskog primorja iz 1942. g. Riječ je o zastavama koje su se koristile prije ustanovljenja službenih zastava ratne i trgovačke mornarice nove Jugoslavije u prosincu 1943. g. Velik dio Zbirke zastava čine vojnopomorske, zapovjedne, rangovne zastave i plamenci brodova iz razdoblja Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Neke od vojnopomorskih zastava iz fundusa Muzeja vijorile su se na razaračima RE-52 Biokovo, RE-51 Triglav, R-11 Split, R-22 Pula i R-21 Kotor.

Zbirci pripadaju i društvene zastave od kojih se izdvaja zastava Pelješkoga pomorskog društva iz razdoblja 1865. – 1891. g., koju su isticali pelješki brodovi uz zastavu austrougarske trgovačke mornarice. Među društvenim zastavama izdvaja se zastava Jadranske straže darovana Mjesnom odboru Zemunik na svečanosti održanoj u Biogradu na Moru 22. srpnja 1934. g.

U Zbirci se posebno izdvajaju zastave i stolne zastavice brodarskih kompanija kada je Federativna Narodna Republika Jugoslavija 20. siječnja 1947. g. osnovala četiri brodarska poduzeća sa sjedištem u Sušaku, a to su bila Jugoslavenska linijska plovidba (Jugolinija), Jugoslavenska slobodna plovidba (Jugoslobodna), Jadranska linijska plovidba (Jadrolinija)  i Jadranska slobodna plovidba (Jadroplov).

Iz vremena samostalne Republike Hrvatske u zbirci nalazimo od zastave Republike Hrvatske koja je bila izvješena ispred tvrđave Gripe prigodom desete obljetnice zauzimanja tvrđave 2001. g. do vojnopomorskih zastava ratnih brodova Hrvatske ratne mornarice. Posebno mjesto zauzima zastava s broda DJB-103Cetina’ koji je bio prvi ratni brod koji je u jeku Domovinskog rata podigao hrvatsku zastavu u Omišu 15. rujna 1991. g.

Posebnu podzbirku u fundusu Muzeja čine signalne zastave koje broje 135 predmeta koje su nastale u razdoblju tridesetih godina 20. stoljeća i u drugoj polovici 20. stoljeća. Podzbirka signalnih zastava broji 2 zastavna znaka – signalni dvorošci ili štanderi „A“ i „B“, zatim 24 signalne zastave sa slovima abecede, 7 signalnih zastava sa slovima hrvatske abecede, 13 signalnih plamenaca, 3 rošca i 2 signalne zastave koje označuju „desno“ i „lijevo“.


Naslov: Zastave s krme, jarbola i prove:  Zbirka zastava i signalnih zastava Hrvatskog pomorskog muzeja Split
[In English: Flags from Stern, Mast, and Bow: The Flags and Signal Flags Collection of the Croatian Maritime Museum Split]
Autorica: Daniela Kušpilić
Nakladnik, mjesto, godina: Hrvatski pomorski muzej Split, Split, 2023.
ISBN: 978-953-7742-25-6
Uvez: meki
Stranica: 172
Veličina: 24 x 17 cm
Cijena: 10 EUR
Orders at hpms@hpms.hr