25. tribina HGZD-a, 18.6.2018. – Mate Božić »Najstariji hrvatski zemaljski grbovi«

25. tribina HGZD-a – Mate Božić »Najstariji hrvatski zemaljski grbovi«

Hrvatsko grboslovno i zastavoslovno društvo održalo je svoju 25. tribinu, u ponedjeljak, 18. lipnja 2018. u Knjižnici i čitaonici „Bogdan Ogrizović“, Preradovićeva 5, Zagreb, na kojoj je Mate Božić održao predavanje s naslovom »Najstariji hrvatski zemaljski grbovi«.

Predavanje se temeljilo na studiji nastaloj u koautorstvu Mate Božića i Stjepana Ćosića “Nastanak hrvatskih grbova: Podrijetlo, povijest i simbolika od 13. do 16. stoljeća”, koja je objavljena krajem 2017. u kulturnom magazinu “Gordogan”. Studija je ponudila znanstvenoj javnosti, a osobito svim ljubiteljima heraldike, prvenstveno iz historiografske perspektive potkrijepljene odgovore na pitanja o simbolici i povijesnoj pozadini nastanka hrvatskog šahiranog grba, „prvenstvu“ crvenog/srebrnog početnog polja, značenju „leopardovih“ (zapravo lavljih) glava na grbu Dalmacije, iznenadnoj pojavi kune na grbu Kraljevine Slavonije krajem 15. stoljeća te srednjovjekovnim hrvatsko-dalmatinskim heraldičkim korijenima pojave ruke s mačem (ili sabljom) kao jednog od novovjekovnih znamenja, danas općepoznatog kao „bosanski grb“.

Mate Božić magistar je edukacije filozofije i povijesti, aktivni solinski član Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva, koordinator je projekta arheološkog turizma Regnum Croatorum, jedan je od osnivača i prvi predsjednik (2012.- 2014.) Udruge studenata povijesti “Toma Arhiđakon” – ISHA Split, koja je članica Međunarodnog udruženja studenata povijesti (ISHA).