23. međunarodni veksilološki kongres, Yokohama, Japan, 2009.

23. međunarodni veksilološki kongres, Yokohama, Japan, 2009.

23. međunarodni veksilološki kongres, Yokohama, Japan, 2009.

23. međunarodni veksilološki kongres održan je u Yokohami u Japanu, od 12. do 18. srpnja 2009. godine. Na Kongresu je kao predstavnik HGZD-a sudjelovao Željko Heimer. Veksilološke kongrese dvogodišnje organizra Međunarodna federacija veksiloloških udruga (FIAV), čiji je HGZD član od prethodnog kongresa u Berlinu 2007. godine; a domačini kongresa u pravilu su lokalne veksilološke udruge – u ovom slučaju to je bilo Japansko veksilološko društvo (JAVA).

23. međunarodni veksilološki kongres, Yokohama, Japan, 2009.Kongres je organiziran u kongresnom centru Yokohama Port Opening Memorial Hall, a sudjelovalo je preko 50 veksilologa iz svih krajeva svijeta. Sudionici su bili predstavnici pojedinih nacionalnih veksiloloških i heraldičkih organizacija, predstavnici državnih tijela odgovornih za heraldiku u zemljama u kojima su ustrojeni takvi uredi, predstavnici heraldičkih ureda ministarstava obrane i oružanih snaga, predstavnici heraldičkih i veksiloloških instituta, muzejski djelatnici koji se bave zbirkama grbova i zastava, predstavnici proizvođača zastava te drugi pojedinačni istraživači na ovom području.

23. međunarodni veksilološki kongres, Yokohama, Japan, 2009.U sklopu Kongresa održana je i izborna Opća skupština FIAV-a, na kojoj je Željko Heimer prisustvovao kao delegat našeg Društva. Tako se tijekom skupštine u Yokohami raspravljalo i prihvatilo nekoliko prijedloga za izmjene Statuta FIAV-a koje je inicirao HGZD. Skupština je ponovo izabrala dotadašnje vodstvo FIAV-a, predsjednika g. Michela Lupanta (Belgija), glavnog tajnika g. Charlesa Spaina (SAD) i kongresnog tajnika g. Grahama Bartrama (V. Britanija) za sljedeći četverogodišnji mandat mandat.

23. međunarodni veksilološki kongres, Yokohama, Japan, 2009.Na akademskom dijelu Kongresa predstavljeno je tridesetak radova, veći dio polusatnim predavanjima popraćenim multimedijalnim prezentacijama. Željko Heimer predstavio je svoj rad na temu „Military Flags of the Zagreb Units in the Croatian Armed Forces“ (Zastave zagrebačkih postrojbi u Oružanim snagama Republike Hrvatske), u kojem je predstavio razvitak i povijest zastava postrojbi koje su ustrojene ili su imale sjedište zapovjedništva u Zagrebu pred sami Domoviniski rat, tijekom njega i u godinama koje su slijedile. Ovo je prvi prikaz ratnih zastava iz Domovinskog rata te općenito zastava Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) u inozemstvu i među stručnim auditorijem. Uz povijesni pregled razvitka OS RH, s osobitim osvrtom na Zagreb, prikazana je i zakonska podloga izrade i korištenja zastava postrojbi, njihovo korištenje u praksi. Izvršena je tipizacija zastava prema temeljnom izgledu, koja prati razvoj vizualnog identiteta i svojevrsne suvremene hrvatske vojne tradicije, da bi na kraju bila prikazana i analiza sadržaja – boja i simbola upotrebljenih na tim zastavama. Radi se o korpusu zastava zagrebačkih postrojbi koji se sastoji od 81 zastave sačuvane u Vojnom muzeju MORH, u Glavnom stožeru OS RH te na drugim lokacijama u Zagrebu. Reakcije na prezentaciju bile su izuzetno pozitivne.

23. međunarodni veksilološki kongres, Yokohama, Japan, 2009.Za vrijeme trajanja kongresa održan je i sastanak prisutnih članova međunarodne veksilološke udruge Flags of the World (FOTW), koja preko petnaestak godina djeluje na prikupljanju, proučavanju, predstavljanju i popularizaciji zastava i veksilologije preko interneta, te koja održava web sjedište s preko 42 000 stranica i 79 000 prikaza zastava iz cijeloga svijeta. Željko Heimer prisustvovao je ovom sastanku kao dugogodišnji aktivni član FOTW-a i nekadašnji vice-direktor udruge. Kao jedinstvena prilika za osobni kontakt, članovi FOTW-a, među kojima je bilo i više urednika web stranica, te sadašnji „listmaster“ (najviši predstavnik udruge) Jonathan Dixon, na sastanku su rasparavljali o budućnosti metoda rada udruge, osobito o modernizaciji prikaza sadržaja baze podataka na webu.

Mali dio atmosfere s kongresa pogledajte na fotografijama:

23. međunarodni veksilološki kongres, Yokohama, Japan, 2009.23. međunarodni veksilološki kongres, Yokohama, Japan, 2009.23. međunarodni veksilološki kongres, Yokohama, Japan, 2009. 23. međunarodni veksilološki kongres, Yokohama, Japan, 2009. 23. međunarodni veksilološki kongres, Yokohama, Japan, 2009.