16. predavanje o zastava za KHDP – Ukrajina, 27.02.2020.

16. predavanje o zastava za KHDP – Ukrajina, 27.02.2020.

16. predavanje o zastava za KHDP – Ukrajina, 27.02.2020.

Tribina Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva (KHDP) 27. veljače 2020. imala je šesnaesto predavanje o zastavama koje je predstavio pukovnik dr. sc. Željko Heimer. Nakon dva godišnja ciklusa nazvana „Zastave zemalja Europe i svijeta“, održana pod pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar Kitarović, tijekom kojih je predstavljeno trinaest zastava država s kojima društva članovi Koordinacije održavaju prijateljske odnose, ovim predavanjem započet je novi ciklus pod imenom „Zastave – identitet država i naroda“.

16. predavanje o zastava za KHDP – Ukrajina, 27.02.2020.

16. predavanje o zastava za KHDP – Ukrajina, 27.02.2020.

Predavanje o ukrajinskim zastavama poklopilo se se dolaskom novog izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Vasilija Kirilića. On je predao vjerodajnice predsjednici Grabar Kitarović 5. veljače, te je ovo bila prilika da se članovi i prijatelji Hrvatsko-ukrajinskog društva prijateljstva i Koordinacije po prvi puta susretnu i upoznaju s novim veleposlanikom.

Tom susretu prethodilo je, dakle, predavanje pukovnika dr. sc. Heimera, koji je prisutne što upoznao što podsjetio na bogatu i dinamičnu povijest Ukrajine od pretpovijesnih vremena, preko stvaranja velike slavenske države koju današnja historiografija naziva Kijevska Rus’, perioda pod utjecajem litvanske i poljsko-litvanske države, vremena kozačkih hetmana, perioda pod utjecajem moskovskih careva, do stvaranja prve suvremene ukrajinske države krajem Prvog svjetskog rata, koja je imala nesreću naći se u širem prostoru anarhičnih i konfuznih zbivanja s jedne strane sovjetske revolucije, s druge lokalnih vojnih vođa s ambicijama stvaranja vlastitih država, potpomognutim od saveznika obje strane u Velikom ratu. Kada se stanje stabiliziralo Ukrajina se našla u sastavu Sovjetskog saveza, u kojem je provela mnoga teška vremena autoritarnog režima, gladi i Drugog svjetskog rata te dočekala dugo sanjanu samostalnost devedesetih godina 20. stoljeća. Predavač je ovu ovdje samo skiciranu povijest prikazao kroz simboli raznih država i režima koji su se smjenjivali kroz stoljeća do suvremenog doba, prikazao izvorišta plavo-žute nacionalne zastave, ali i pokazao ogromno bogatstvo drugih zastava koje su se rabile u Ukrajini – od mnoštva kozačkih vojnih zastava, do varijacija zastava u uporabi u državnih službama i agencijama, u vojsci, na brodovima, sportskim društvima i mnogim drugima. Osobitu pozornost pukovnik dr. Heimer posvetio je prikazu pokrajinskih i municipalnih zastava u Ukrajini, koje su osobito od 90-ih doživjele ogroman razvoj i koje svojim specifičnostima dizajna i načina uporabe predstavljaju osobito nacionalno bogatstvo i svojstveni identitet Ukrajinaca.

Po predavanju pukovnika dr. Heimera, okupljenima se obratio veleposlanik Kirilić, kojeg je predavanje vidno duboko dirnulo. S veseljem je prikazao nekoliko fotografija ukrajinskih zastava iz zanimljivih povijesnih događanja. Zahvalio se predavaču te je pozvao okupljene na suradnju tijekom njegovog boravka u Hrvatskoj.